PENDELBUS

U leest het goed. VIP-vervoer met een hele bijzondere bus.

Het jubileumjaar 2017 wordt bijzonder. De reguliere WADW-exposties in Weesp kent u. U leest er alles over in de catalogus en op deze website. Maar naast deze exposities tonen ook oud-deelnemers hun werk. En verder kunnen alle Weespers - zonder ballotage - hun kunstzinnige creaties gedurende het Pinksterweekend 2017 tentoonstellen. Daar heb je expositieruimte voor nodig en die ruimte is gevonden aan de Papelaan. Koninklijke Harmonie De Adelaar zet de deuren gastvrij open. Daar is dus ook heel veel kunst te zien!

Hoe kom je daar? Lopen, fietsen of met de auto, het kan allemaal en zeker de moeite waard. Parkeren is daar gratis. Maar waarom niet eens met de bus? En wat voor één! Een originele Leyland Roset, type: Royal Tiger Cub uit 1963 die we mochten huren van Stichting Veteraan Autobussen regio Noord–Holland.

De geschiedenis van deze bus - nummer 251, de “Jules Verne” - is bijzonder. Deze Koninklijke bus van wijlen Koningin Juliana vervoerde vele royalties en andere bekende personen. Helaas mogen wij geen foto’s plaatsen van de Koninklijke inzittenden IN de bus. Maar in deze bus zijn wel alle Europese vorsten en hun eega’s vervoerd. Ook de Sjah van Perzië en zijn (toenmalige) echtgenote Farah Dibah, van Schiphol Oost naar o.a Paleis op de Dam, Paleis Noordeinde, Soestdijk en Het Loo.

Prinses Margareth of England

De 251 is de enige op de wereld. Er bestaat geen tweede van. De eerste Nederlandse bus met air-conditioning, met een aparte motor hiervoor op het dak. Vliegtuigstoelen en vliegtuiguitrusting, een stewardess aan boord, keukentje, toilet (overigens nu buiten gebruik), een bar met twee barkrukken, koelkast, warm en koud water, koffiezetapparaat, gasbrander, koelkast. Een zijkant in de keuken is voorzien van ingelegd linoleum van de Rietveld Academie. Voor het bouwjaar 1963 zijn tijd ver vooruit, vandaar de naam “JULES VERNE” .

Maak het zelf mee en stap in de WADW-pendelbus: GROTE PLEIN - PAPELAAN.

Fotomontage: Dimitri Versteegen